Zou je willen dat je een handleiding bij je baby gekregen had?

Zulke momenten of zorgen drukken vaak een behoorlijke stempel op hoe jij je als ouder voelt. Het maakt je verdrietig, misschien zelfs wanhopig dat je niet weet hoe je je kindje kan helpen. Het kan zelfs al je energie opslurpen, niet zo handig in deze fase in je leven die vaak al zo vermoeiend is. En dat terwijl je kleintje zo afhankelijk is van jouw zorg en aanwezigheid. Gaat dit invloed hebben op jullie band? Hoe lang hou jij het vol om met dit machteloze gevoel rond te lopen? Wat zijn de gevolgen voor je kindje als het opgroeit? Familie en vrienden geven je goedbedoelde adviezen. Maar dat maakt het alleen maar verwarrend en lastig. Ze zijn zo tegenstrijdig of sluiten niet aan bij jouw gevoel.
Als je nou eens wist hoe je je kleintje kan helpen…
Ik weet uit eigen ervaring dat het pittig kan zijn als je je baby niet goed begrijpt, hem wil helpen maar geen idee hebt wat helpend is. Onze oudste zoon Joah had het regelmatig lastig als baby. Ik voelde en wist dat ik er voor hem wou zijn, maar kon er de vinger niet op leggen wat er aan de hand was. De voor de hand liggende dingen waren gecheckt. Zijn het dan toch buikkrampen? Komen er tandjes door? Reageert hij op iets dat ik doorgeef via de borstvoeding? Moeten we toch nog eens naar een osteopaat? Meer en meer kreeg ik het gevoel dat er meer speelde, dat ik hem wilde leren begrijpen. En ik ging op zoek naar hoe dat zou kunnen. Via het consultatiebureau werden we getipt om contact op te nemen met Erik Coolen in Weert. Daar werden ons vragen gesteld over hoe de zwangerschap verlopen was en hoe de geboorte ging. We hadden er nog niet eerder zo over nagedacht dat dit impact zou hebben op hoe onze zoon zich voelde..! Naast de behandelingen die door Erik uitgevoerd werden kregen we de tips mee om over die gebeurtenissen te vertellen tegen Joah. Praten tegen een baby over zaken als het overlijden van je (schoon)vader, stress, en een heftige bevalling. Dit intrigeerde me zo dat ik me er verder in ging verdiepen.
Tijdens mijn HBO pedagogiek opleiding had ik hier niets over geleerd..! Ik verdiepte mij o.a. in onvoorwaardelijk ouderschap, natuurlijk en afgestemd opvoeden en nog later leerde ik te werken met de methodes van je geboorte in kaart.
Een mooie bijkomstigheid die ik vaak hoor is dat ouders zelf anders terug gaan kijken op het geboorteproces, door hier open over in gesprek te gaan vind er bij ouders vaak een stukje heling plaats.
Een ‘je baby beter begrijpen traject’ kan in mijn praktijkruimte (in Beringe) plaatsvinden. Het is echter ook mogelijk dat ik bij je thuis kom. In dat geval zullen er reiskosten in rekening gebracht worden.
Het compleet in kaart brengen van een geboorteverhaal duurt meestal zo’n 2,5 tot 3 uur. Dit is afhankelijk van hoe het gesprek verloopt en wat er ter tafel komt. Als je dat liever hebt dan kunnen we het traject ook opsplitsen in twee gesprekken.
In grote lijnen zal dit er zo uit zien:
- Voorbereiding: je ontvangt voorafgaand aan de afspraak een uitgebreide vragenlijst. Deze mag je zo volledig mogelijk invullen en uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van het gesprek naar me terug sturen. Deze zal ik gebruiken om me voor te bereiden op onze afspraak. Voor jezelf is dit ook al een zowel mentale als gevoelsmatige voorbereiding.
- Het gesprek: dit is het moment waarop we terugblikken op de periode van kinderwens, conceptie, zwangerschap, geboorte en de tijd daarna. Hierna bespreken we de geboortepatronen die passend zijn bij de start, en de overtuigingen en genomen besluiten die in deze periode ontstaan zijn. Ook wordt er ingezoomd op de onvervulde/onderliggende behoeften van je baby.
- Hechtingsplan: na het gesprek werk ik alle verkregen informatie uit in een verslag zodat je dit rustig en zo vaak als je wil na kunt lezen. Daarnaast ontvang je een op maat gemaakt hechtingsplan dat ingaat op hoe je de band tussen jou en je baby optimaal kunt stimuleren.
- Nazorg: enkele weken na ons gesprek hebben we contact.
- Als je daar behoefte aan hebt dan is het mogelijk om een vervolgafspraak te plannen.
Ja, dat zou ik zeker doen, ze was er bij! Iedere cel in haar lichaam heeft die gebeurtenis meegemaakt, heeft de spanning en onrust gevoeld. Hoe fijn is het dan als ze dit kan plaatsen, als je kunt vertellen hoe het verliep, dat je kan zeggen dat je snapt hoe het voor haar was. Ze zal zich gehoord, gezien en geliefd voelen..!
Dit is zo anders dan allerlei emoties voelen in je lijfje, maar deze niet kunnen plaatsen, niet kunnen verwoorden..
Natuurlijk hou je rekening met haar leeftijd en wat ze op dit moment aankan. Door het geboorteverhaal nu al openlijk te vertellen kan dit (qua details) ook met haar meegroeien.
Of je kindje wel of niet kan praten dat staat los van een je baby beter begrijpen traject. De gesprekken vinden namelijk met jou/jullie als ouder(s) plaats. Je zult je kleintje beter gaan begrijpen doordat we samen inzoomen op zijn start in het leven en hoe hij dit ervaren zal hebben. Doordat je weet welke impact dit heeft gehad op je kind begrijp je welke behoeften je kindje heeft. Deze informatie komt naar boven door de vragenlijst die je gaat beantwoorden en de verwerking hiervan tijdens de sessie. Daarnaast kan ik je bij jonge baby’s kennis meegeven over wat je af kunt lezen uit de lichaamstaal van je kindje.
Ik kan me voorstellen dat je dit denkt. Kortgezegd is het niet zo, deze manier van kijken naar gedrag is wetenschappelijk onderbouwd. Wil je daar meer over lezen? Ik heb er een aantal blogs over geschreven.