Zou je willen dat je een handleiding bij je baby gekregen had?
Zodat je je kleintje beter begrijpt en in kan spelen op zijn behoeften.
Is dit herkenbaar voor jou?
En toch heeft je kindje het wéér lastig....
Wat is er toch aan de hand..?
Zulke momenten of zorgen drukken vaak een behoorlijke stempel op hoe jij je als ouder voelt. Het maakt je verdrietig, misschien zelfs wanhopig dat je niet weet hoe je je kindje kan helpen. Het kan zelfs al je energie opslurpen, niet zo handig in deze fase in je leven die vaak al zo vermoeiend is. En dat terwijl je kleintje zo afhankelijk is van jouw zorg en aanwezigheid. Gaat dit invloed hebben op jullie band? Hoe lang hou jij het vol om met dit machteloze gevoel rond te lopen? Wat zijn de gevolgen voor je kindje als het opgroeit? Familie en vrienden geven je goedbedoelde adviezen. Maar dat maakt het alleen maar verwarrend en lastig. Ze zijn zo tegenstrijdig of sluiten niet aan bij jouw gevoel.
Als je nou eens wist hoe je je kleintje kan helpen…
En het gaat me aan het hart om ouders te zien worstelen met de opvoeding van hun kleintje..
Hoi, ik ben Kim Joosten
HBO pedagoog, gastouder en bovenal mama
Ik weet uit eigen ervaring dat het pittig kan zijn als je je baby niet goed begrijpt, hem wil helpen maar geen idee hebt wat helpend is. Onze oudste zoon Joah had het regelmatig lastig als baby. Ik voelde en wist dat ik er voor hem wou zijn, maar kon er de vinger niet op leggen wat er aan de hand was. De voor de hand liggende dingen waren gecheckt. Zijn het dan toch buikkrampen? Komen er tandjes door? Reageert hij op iets dat ik doorgeef via de borstvoeding? Moeten we toch nog eens naar een osteopaat? Meer en meer kreeg ik het gevoel dat er meer speelde, dat ik hem wilde leren begrijpen. En ik ging op zoek naar hoe dat zou kunnen. Via het consultatiebureau werden we getipt om contact op te nemen met Erik Coolen in Weert. Daar werden ons vragen gesteld over hoe de zwangerschap verlopen was en hoe de geboorte ging. We hadden er nog niet eerder zo over nagedacht dat dit impact zou hebben op hoe onze zoon zich voelde..! Naast de behandelingen die door Erik uitgevoerd werden kregen we de tips mee om over die gebeurtenissen te vertellen tegen Joah. Praten tegen een baby over zaken als het overlijden van je (schoon)vader, stress, en een heftige bevalling. Dit intrigeerde me zo dat ik me er verder in ging verdiepen.
Tijdens mijn HBO pedagogiek opleiding had ik hier niets over geleerd..! Ik verdiepte mij o.a. in onvoorwaardelijk ouderschap, natuurlijk en afgestemd opvoeden en nog later leerde ik te werken met de methodes van je geboorte in kaart.
Het heeft voor ons ontzettend verhelderend gewerkt om verder te kijken dan enkel het gedrag of de emoties die onze kinderen lieten zien. In plaats van te focussen op het lastige of zelfs ongewenste gedrag leerden we te kijken naar welke behoeftes er onder zitten en hoe we kunnen ondersteunen of helpen.. Door ‘verder’ te kijken kon ik handelen vanuit empathie en vaak ook rust. Dit helpt enorm in het begrijpen van een situatie, ik leerde het te bekijken vanuit mijn kind en zijn emoties en behoeftes. Die vaak hun oorsprong al vinden in de periode voordat we ons kindje in onze armen kunnen sluiten. Voordat we elkaar leren kennen en aan mekaar kunnen wennen.
Ieder kind wil zich, gezien,
gehoord, geliefd en begrepen voelen!
Waarom is de start van mijn kindje zo belangrijk?
In tegenstelling tot wat jarenlang gedacht werd wordt een baby niet geboren als een onbeschreven blad. Vanaf de conceptie de zwangerschap, de geboorte en de eerste jaren maakt een kindje een gigantische ontwikkeling door. Niet alleen lichamelijk maar ook de hersenen ontwikkelen zich in deze periode volop! Wist je dat deze ontwikkeling beïnvloedt wordt door de omstandigheden van dat moment? Alles wat een moeder ervaart en voelt komt óók bij het baby'tje terecht en kan invloed hebben op deze ontwikkeling. Ook de geboorte kan veel impact hebben. Een baby maakt alle ervaringen bewust mee en slaat deze op in het kleine lichaampje. Hij kan je dit natuurlijk nog niet vertellen of hier woorden aan geven. Alle behoeften worden gecommuniceerd door middel van lichaamstaal (baby body language) en verschillende manieren van huilen.
Het gedrag is eigenlijk ontzettend logisch, als je begrijpt waar het vandaan komt!
Naar je kind kijken vanuit de prenatale en perinatale psychologie, maar ook de neurowetenschap levert je veel inzichten op die het gedrag verklaren. Heel handig om te weten zodat je je kindje een fijne start in het leven kunt bieden. Het is echter niet alleen van waarde in de babytijd maar ook voor de komende jaren! Omdat je kindje nog heel jong is is het super waardevol om deze kennis en inzichten nu al te hebben zodat je kunt voorkomen dat er blijvende geboortepatronen ontstaan. Door zo jong al in te spelen op onderliggende behoeftes en het gedrag te begrijpen hoeft je kindje bepaalde patronen niet voort te leven om gezien en gehoord te worden. Daarnaast helpen de inzichten je om een sterke band met je kindje op te bouwen en aan een veilige hechtingsrelatie te werken.
Dit is wat een je baby beter begrijpen traject jou oplevert:
In een ‘je baby beter begrijpen traject’ kijken we samen naar de start van je kindje en krijg je helder hoe je kleintje dit ervaren en beleefd heeft. Geheel zonder oordelen over wat goed of fout is, met als doel om je baby beter te kunnen begrijpen en ondersteunen. Hierdoor ontvang jij als het ware een andere bril waardoor je naar je baby kijkt. Je weet wat je kleintje (van jou) nodig heeft en welke onbewuste overlevingsmechanismen een rol spelen. Het resultaat hiervan is dat je baby lekkerder in zijn vel zit en meer ontspannen is, er komt nog meer ruimte voor verbinding tussen jullie. Jij zult je zelfverzekerder voelen als opvoeder omdat je weet hoe je je kindje kunt helpen en waar gedrag vandaan kan komen.
Na afloop ontvang je een uitgebreid verslag van het geboorteverhaal en de bijbehorende patronen en behoeftes. Dit vormt samen met de kennis die ik met je deel over de universele behoeften en ontwikkeling van baby's een op maat gemaakt hechtingsplan. In te zetten om de band tussen jou en je baby optimaal te stimuleren. Het plan is afgestemd op de unieke start van jouw kindje. Dit staat boordevol praktische en concrete tips. En is daardoor super waardevol om je kindje op dit moment te kunnen ondersteunen, maar het helpt óók om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Je kindje kan nu, in deze ontzettend belangrijke levensfase erkent worden in zijn gevoelens en behoeften. Eventueel aanwezige overlevingsmechanismen worden begrepen en kunnen gekalmeerd worden. Dit zorgt ervoor dat de gedragspatronen die kunnen ontstaan vanuit de zwangerschap en geboorte zich niet verder hoeven te ontwikkelen. Jij neemt deze kennis mee tijdens het opgroeien van je kind en kan hier heel bewust op insteken. Het is dus eigenlijk een investering voor de rest van zijn leven!
Een mooie bijkomstigheid die ik vaak hoor is dat ouders zelf anders terug gaan kijken op het geboorteproces, door hier open over in gesprek te gaan vind er bij ouders vaak een stukje heling plaats.
Ervaringen van andere ouders...
Wil je een 'je baby beter begrijpen traject' met mij aangaan?
In een ‘je baby beter begrijpen traject’ kijken we samen naar de start van je kindje en hoe je kleintje dit ervaren en beleefd heeft. Dit gebeurt zonder dat er sprake is van oordelen over goed of fout. Deze vroege ervaringen hebben invloed (gehad) op de ontwikkeling van je kindje tot nu toe en dit neemt je baby mee. Hoe mooi is het voor je kindje als jij dit begrijpt, als je de (onvervulde) behoeften en ‘overlevingsmechanismes’ die je kleintje heeft ziet en als je zijn gevoelens hierin (h)erkent.
je baby beter begrijpen traject
- uitgebreide vragenlijst ter voorbereiding
- circa 2,5/3 uur durend gesprek
- op maat gemaakt hechtingsplan, incl. achtergrondinformatie en praktische tips
- adviesgesprek van 60 minuten
- nazorg
- uitgebreide vragenlijst ter voorbereiding
- circa 2,5/3 uur durend gesprek
- op maat gemaakt hechtingsplan, incl. achtergrondinformatie en praktische tips
- adviesgesprek van 60 minuten
- energetische loslaatsessie van circa 90 minuten (voor je kindje of jezelf)
- nazorg
Wil jij de handleiding van je baby bemachtigen?
Plan dan hierboven meteen een afspraak in in mijn agenda, of neem contact met me op om een afspraak te plannen!
je baby beter begrijpen traject
De gesprekken vinden plaats in mijn praktijkruimte, in Beringe (Limburg). In overleg kan ik ervoor bij je thuis komen of wijken we uit naar beeldbellen.
Heb je twijfels of vragen voor me?
Deel ze dan met me, ik denk graag met je mee!