Hoe je je kind kunt helpen ontspannen in de sinterklaastijd.

Image

Momenten om te ontspannen zijn super belangrijk. Zeker in een periode dat er veel indrukken binnen komen en te verwerken zijn. Het zorgt ervoor dat je spreekwoordelijke emmertje wat leger wordt, en dus minder snel overloopt.

Bij de meeste kinderen kun je aan het gedrag merken dat de spanning in hun lijfje oploopt. Ze zijn bijvoorbeeld onrustiger, sneller emotioneel, gefrustreerd of opstandig.

Ook kun je merken dat je kind sneller vermoeid is of tijdelijk terugvalt in de ontwikkeling. Bijvoorbeeld doordat het kinderlijker praat, stapjes terug doet op het gebied van zindelijkheid, motoriek of spel. Hier kun je aan merken dat het je kind even teveel is. Op zo’n moment is het verstandig om te kijken wat je kunt betekenen om je kind te helpen.

Wat je kind kan helpen ontspannen:

Wat ontspannend werkt is voor ieder kind anders, sommige kinderen vinden het leuk om dit binnen het sinterklaasthema te doen, voor andere kinderen is het juist fijn om met andere dingen bezig te zijn en even ‘los’ te komen uit de sinterklaastijd. In dat geval kun je de soorten activiteiten uit de tips die ik je geef natuurlijk aanpassen.

Bewegen:

Door te bewegen ontlaad je de spanningen uit je lichaam en kan de energie weer vrijer stromen. Dansen, (trampoline)springen, rennen, lekker gek bewegen met je hele lijf. Het helpt allemaal. Wanneer je dit in de buitenlucht doet dan werkt de frisse lucht nog eens extra ontspannend.

Het leukste is natuurlijk als je dit samen doet, dan is het meteen een verbindend momentje!

Focus op de ademhaling:

Er zijn online verschillende kindermeditaties te vinden. Je kunt ook zelf een rustig muziekje opzetten en je kind op de rug laten liggen. Op de buik kun je bijvoorbeeld de pakjesboot van Sinterklaas neerleggen (of iets wat dit voorstelt) bij een diepe buikademhaling zal het bootje omhoog komen en naar beneden zakken, alsof het op zee vaart met flinke golven! Maar ook bellen blazen of blaasspelletjes met een rietje kunnen effect hebben op de ademhaling. 

(Sensopatisch) spel:

Spelen kan ontzettend ontspannend en zelfs helend zijn voor kinderen. Zeker wanneer ze dit spel zelf kunnen vormgeven en het bekend voor ze is. Uitdagingen in het spel zijn in een drukke periode misschien teveel om aan te bieden. Sensopatisch spel is bijvoorbeeld kliederen met zand, water, klei, scheerschuim of verf. Maar ook met je handen door een bak kralen of macaroni bewegen en dit tussen je vingers door laten gaan hoort bij deze manier van spelen. Hierbij staat het voelen en ervaren centraal, het werkt voor veel kinderen heel rustgevend. Er is niets dat moet, je kind kan er mee creëren of spelen op een manier die bij hem/haar en de gemoedstoestand van dat moment past. Ook spelen in de douche of het bad kan een ontspannende werking hebben op je kind.

Lichamelijke aanraking:

Het verschilt echt per kind of het dit prettig vind of niet, en dan ook op welke plek van het lichaam, of het zacht of stevig is. En of de huid wel of niet bedekt is. Heb je je weleens afgevraagd waar dit door beïnvloed wordt bij jouw kind? Vaak liggen die antwoorden in hoe de start van je kindje verlopen is! Het is belangrijk om rekening te houden met wat je kind prettig vindt. Het doel is immers om je kind te laten ontspannen, we willen geen extra spanningen toevoegen.

Door te knuffelen (of iemand liefdevol aan te raken) wordt er oxytocine aangemaakt, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit stofje helpt je lichaam om informatie en gevoelens te verwerken, om te ontspannen dus. Hier heeft je lichaam wel even de tijd voor nodig, een knuffel van 20 seconden heeft dit al als effect. Ook is het belangrijk dat je je veilig en geborgen voelt bij de persoon waarmee je knuffelt. Is jouw kind niet zo knuffelig? Lekker tegen je aan hangen, bij je liggen, een massage of op schoot een boekje lezen heeft ook dit effect.  

Tot slot.

Als je merkt dat je kind gespannen is dan is het aan te raden om hier rekening mee te houden in het dagritme, nieuwe of spannende ervaringen zijn nu niet zo handig om in te plannen. Je kunt je kind helpen door te praten over wat je ziet bij je kind, de gebeurtenis te benoemen en de emoties die daarbij horen. Dit helpt je kind om zichzelf, zijn eigen emoties en de wereld om hem heen beter te gaan begrijpen.

Wist je al dat ik een e-book heb geschreven over de sinterklaastijd?

Je kunt meer dan 40 tips die je kind kunnen helpen tijdens de sinterklaastijd gratis aanvragen!