Ongeveer 33% van de eerstgeborenen in Nederland wordt geboren middels een in- of doorgeleide bevalling. Bij vrouwen die al eens eerder bevallen zijn is dit nog zo’n 25%. Hier lees je meer over wat het is, waarom het ingezet kan worden en wat de gevolgen ervan kunnen zijn voor zowel moeder als kind.

Bij een geboorte in het ziekenhuis heeft de gynaecoloog de mogelijkheid om een vacuümpomp in te zetten. Hier lees je meer over wat het is, waarom het ingezet kan worden en wat de gevolgen ervan kunnen zijn voor zowel moeder als kind.

Wat is een geboortetrauma?

Het woord trauma heeft in onze maatschappij vaak een zware lading. Onterecht als je het mij vraagt. Want het betekent eigenlijk niets anders dan een nare gebeurtenis die indruk op je gemaakt heeft. 

Je voorbereiden op je bevalling door terug te kijken op je eigen geboorte.

Misschien volg je een zwangerschapscursus, verslind je boeken, lees je online van alles of heb je een app die je stap voor stap meeneemt tijdens de zwangerschap.

 

Waar vaak niet bij stil gestaan wordt is dát je al ervaring hebt met een geboorte. Namelijk die van jezelf!

Geboortepatronen zijn eigenlijk gedragspatronen die ontstaan zijn in de prenatale periode (deze periode start al voor de conceptie en tijdens de zwangerschap) of tijdens de geboorte. Er wordt binnen de geboortepsychologie inmiddels steeds meer bekend over hoe een baby dit al (bewust) mee krijgt en welke inprentingen dit achterlaat.